Minerale wol en recycling

Broken glass

Recycling van isolatiematerialen

In de OESO-landen is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor ongeveer 30% van het gebruik van grondstoffen en tot 40% van de productie van afval.* Een van de meest doeltreffende manieren om de impact van constructies te verminderen is recycling. 

Bij ISOVER maken we ons sterk voor het circulair gebruik van materialen. Enerzijds door gerecycled materiaal (bijvoorbeeld glasscherven voor ISOVER glaswol) als grondstof te gebruiken voor de productie van onze isolatiematerialen. Anderzijds zijn onze isolatiematerialen aan het einde van de levenscyclus 100% recyclebaar en kunnen ze worden gebruikt als grondstof voor nieuw isolatiemateriaal of voor andere producten. 

*Bron: Earth Trends 2007 met gebruikmaking van gegevens van UNECP SBCI 2006.

Gerecycled materiaal als grondstof voor ISOVER minerale wol

Onze isolatiematerialen zijn van nature milieuvriendelijk. ISOVER glaswol, steenwol en ULTIMATE™ isolatie-oplossingen zijn gemaakt van bijna 100% natuurlijke grondstoffen, zoals zand en vulkanisch gesteente. Toch streven wij ernaar het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zo veel mogelijk te verminderen door de hoeveelheid gerecycled materiaal als grondstof voor onze producten te verhogen. 

Glaswol van ISOVER bestaat bijvoorbeeld tot 70% uit gerecycled glas, zowel afkomstig van vlakglas - zoals ramen - als glas uit de glasbak. ISOVER steenwol bestaat tot 50% uit gerecycled materiaal. Daarnaast gebruiken we vrijwel al het materiaalafval dat tijdens ons productieproces ontstaat weer als grondstof in onze productie.

Recycled resources

 

Met ISOVER minerale wol naar een circulaire economie

Afval moet dé nieuwe grondstof worden. Aan het einde van de levenscyclus gooien we het niet weg, maar gebruiken we het opnieuw. Een circulaire economie dus. 

Een belangrijke voorwaarde voor circulair bouwen is dat het materiaal in de toepassing niet verkleefd is aan andere constructiedelen. Hieraan voldoen onze minerale-wol-producten. Eenmaal toegepast zijn ze losmaakbaar en dus geschikt voor recycling. ISOVER minerale-wol-producten zijn 100% recyclebaar en kunnen weer een nieuw leven krijgen als bijvoorbeeld nieuw isolatiemateriaal of als een andere product, zoals bakstenen.

Recycling at the end of life
Neem contact met ons op

Heeft u vragen over onze duurzame isolatie-oplossingen of wilt u een projectadvies? Onze specialisten helpen u graag.