Duurzaamheid in HVAC

Green Office

Isoleren voor een beter klimaat

Klimaatverandering is dagelijkse realiteit geworden. Met daarbij een groeiende wereldbevolking en het eindige gebruik van natuurlijk grondstoffen staan we voor een enorme uitdaging. Energiezuinigheid en een lage CO2-voetafdruk zijn daarom prioriteiten geworden voor moderne, duurzame gebouwen.

In elke fase van zijn levenscyclus dient een gebouw te zorgen voor comfort, veiligheid en welzijn met een minimaal gebruik van energie en grondstoffen. Op deze manier kan de CO2-voetafdruk van een gebouw beperkt blijven, kunnen de operationele kosten laag gehouden worden en blijft een gebouw financieel ook waardevast.

Wist u dat?

• gebouwen verantwoordelijk zijn voor 33% van het wereldwijde energieverbruik en voor 39% van de uitstoot van broeikasgassen.

• HVAC systemen verantwoordelijk kunnen zijn voor tot wel 80% van het energieverbruik van een woning!

Bron: ec.europa.eu

Duurzame isolatie voor duurzame gebouwen

Om de milieu-impact van gebouwen te verminderen, zijn duurzame HVAC-systemen essentieel. De ISOVER isolatie-oplossingen voor HVAC helpen om energie te besparen en energie-gerelateerde uitstoot over de gehele levensduur van een gebouw te beperken. Dit alles met een zo laag mogelijke milieu-impact tijdens de productie ervan. Saint-Gobain streeft er namelijk voortdurend naar om het aandeel van gerecyclede content in haar producten te verhogen en haar productieprocessen te verduurzamen.

Duurzame oplossingen van Saint-Gobain

 

Isolatie, een interessante investering

Isolatie is één van de weinige investeringen die zich bij de ingebruikname van een gebouw onmiddellijk terug begint te verdienen. Bovendien bespaart isolatie grote hoeveelheden energie en CO2 tijdens de levenscyclus van een gebouw.

HVAC in duurzaamheidslabels voor gebouwen

In de meest recente versies van certficatiesshema’s voor duurzaamheid (LEED, BREEAM, WELL, …) ligt er terecht nog meer aandacht op energie-efficiëntie. Duurzame HVAC-systemen zijn een integraal onderdeel hiervan en beïnvloeden de score in verschillende categorieën aanzienlijk.

Deze score-categorieën bepalen in essentie hoe duurzaam een gebouw is: alle aspecten van het ontwerpen, de bouw, onderhoud en gebruik (inclusief het HVAC-systeem) worden in rekening gebracht en leiden zo tot een bepaald niveau qua certificatie. Duurzame keuzes voor het HVAC-systeem zorgen niet alleen voor energie- en CO2-besparing tijdens de gebruiksfase, maar zorgen ook voor minder onderhoudskosten en alle gerelateerde kosten. Duurzame keuzes zorgen ook voor een verhoging van het akoestisch en thermisch comfort van de gebouwgebruikers.

Om al deze aspecten inzichtelijk te maken, biedt Saint-Gobain voor veel van haar oplossingen Life Cycle Assessments (LCA’s) aan en beschikken veel producten al over een Environmental Product Declaration (EPD).

 

Lees meer over onze HVAC-oplossingen

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over onze duurzame isolatie-oplossingen of wilt u een projectadvies? Onze specialisten helpen u graag.

Handige tools & services

Maak het uzelf gemakkelijk en ontdek onze handige tools en services.