ISOVER steenwol

ISOVER steenwol

Steenwol isolatie van ISOVER

ISOVER produceert, ontwikkelt en verbetert al vele jaren steenwol isolatieproducten. Steenwol combineert mechanische weerstand met uitstekende thermische prestaties en brandveiligheid en is geschikt voor hoge temperaturen. Steenwol wordt vaak gezien als de traditionele standaard voor technische isolatietoepassingen. Toch is het altijd goed om per toepassing naar alternatieven te kijken, zoals naar ISOVER glaswol en ISOVER ULTIMATE™.

Waarom kiezen voor steenwolisolatie?

ISOVER steenwolproducten combineren vele voordelen in één oplossing, waaronder een hoge mechanische weerstand, uitstekende thermische en akoestische isolatieprestaties en het materiaal is onbrandbaar.

Al onze steenwolproducten zijn verkrijgbaar in een reeks diktes die speciaal zijn afgestemd op individuele toepassingen:

Uitstekende geluidsabsorptie
Steenwol heeft uitstekende akoestische dempende eigenschappen. 

Bescherming tegen brand
Steenwol is van nature onbrandbaar en wakkert het vuur niet aan en verspreidt geen vlammen.

Uitstekende thermische isolatie
De kleine luchtzakjes die in de fysieke structuur van de steenwol opgesloten zitten, verminderen de luchtstroom en de warmtestroom. Steenwol behoudt zijn vorm en dichtheid in de loop der tijd, voor langdurige thermische prestaties gedurende de levensduur van het gebouw of de technische toepassing.

Milieuvriendelijk
Wij streven er voortdurend naar het gebruik van hulpbronnen en de uitstoot tijdens het productieproces en de toeleveringsketen te verminderen. Steenwol bestaat voor een groot gedeelte uit gerecycled materiaal en heeft in zijn toepassing snel een positieve energie- en CO₂-balans.

Waarvoor kan steenwol worden gebruikt?

Steenwol kan worden gebruikt voor thermische en akoestische isolatie en brandbescherming in diverse toepassingen. Het is bijzonder geschikt voor de industrie vanwege de hoge temperatuurbestendigheid en onbrandbaarheid.

Baanbrekende innovatie met ULTIMATE™

ULTIMATE producsULTIMATE™ is een innovatieve, lichtgewicht steenwol van ISOVER die de prestatievoordelen van glaswol en traditionele steenwol combineert. De uitdaging voor ons Research & Development team? Het creëren van een product dat bij veel hogere temperaturen kan werken dan traditionele glaswolproducten.

Met een gepatenteerde samenstelling en een unieke vezelverwerkingsmethode zijn we in staat een 100% omgezette vezelstructuur te produceren. Hierdoor heeft ULTIMATE™ superieure akoestische, thermische en brandwerende eigenschappen en is bovendien flexibel en licht in gewicht.

Lees meer over ULTIMATE™

Hoe maken we steenwol?

Steenwol, ook bekend als rotswol, wordt gemaakt door gesmolten steen en mineralen te spinnen met staalslakken. Steenwol wordt hoofdzakelijk gemaakt van vulkanisch gesteente en bestaat voor 70% uit natuurlijke grondstoffen, waaronder basalt, dolomiet en soortgelijke gesteenten.  

Samenstelling: De basalt, slakken en gerecyclede steenwol worden opgeslagen in silo's. Deze grondstoffen worden vervolgens automatisch gewogen en gemengd met cokes. 

Smelten: Dit mengsel wordt gesmolten door verbranding van cokes in een koepel die tot meer dan 1.500 °C wordt verhit.

Vervezelen: De vezel wordt getrokken door glas te projecteren op hogesnelheidsrotors. Een binder wordt automatisch op de vezels verneveld en de vezelkern wordt in een kamer onder druk geplaatst om een homogene deken te vormen. Deze deken wordt vervolgens naar de vormingsinstallatie getransporteerd.

Vorming: De arm stapelt de steenwolvezels zigzaggend loodrecht op een mat eronder. Bij deze operatie wordt het aantal lagen vergroot om een groter bereik aan basisgewichten te bereiken. 

Polymerisatie: De met binder geïmpregneerde producten worden naar een uithardingsoven gebracht die tot meer dan 200°C wordt verwarmd. De hete lucht die door de steenwoldeken stroomt, polymeriseert het hars, waardoor de deken zijn uiteindelijke dikte en consistentie krijgt.

Snijden: Eenmaal uit de oven wordt de deken op de gewenste breedte gesneden. Eventueel randafval wordt tijdens het fabricageproces gerecycled. De steenwoldeken kan worden afgedekt met een papieren of aluminium bekleding.

Verpakking: Het einde van de lijn is uitgerust met een oprolmachine voor isolatiedekens en een stapelmachine voor isolatieplaten. Vervolgens worden de producten gepalletiseerd. 
 

Production process stonewool

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over onze isolatie-oplossingen of wilt u een projectadvies? Onze specialisten helpen u graag.