Corrosiepreventie in de industrie

Industrial plant

Kwaliteit tijdens de gehele levensduur

Eenmaal geïnstalleerd blijven ISOVER isolatieproducten gedurende hun hele levensduur hoge thermische en akoestische isolatie prestaties leveren en bieden ze bescherming tegen brand. Ze verouderen dus niet. Daarom zal de initiële investering in ISOVER isolatie zich vele malen terugverdienen gedurende de levensduur van de installatie.

 

ISOVER minerale wol is flexibel en heeft een hoge veerkracht. Daarom behoudt het zijn vorm, geïnstalleerde dikte én natuurlijk de isolatieprestaties!

De gevaren van corrosie onder isolatie (CIU)

Sterk gelegeerd austenitisch staal (legeringen van chroom, nikkel en molybdeen) is vatbaar voor trekspanningscorrosie (spanningscorrosie). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door in water oplosbare ionen, zoals chloriden. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt het risico van spanningscorrosie nog eens extra toe. 

Er zijn verschillende normen om de limieten te definiëren voor in water uitloogbare ionen in isolatieproducten:

•    De norm ASTM C 795 heeft betrekking op het gehalte aan chloride-, natrium- en silicaationen dat in water kan worden uitgeloogd. Hoe lager, hoe beter. Alle industriële producten van ISOVER hebben een laag gehalte aan deze ionen.

•    Het zogenaamde Karnes-diagram definieert een aanvaardbaar gebied dat wordt geïdentificeerd als niet ondersteunend voor spanningscorrosie. Alle industriële oplossingen van ISOVER vallen binnen het aanvaardbare gebied.

•    De norm AGI-Q 132 is nog veeleisender en stelt het maximumgehalte aan chloride-ionen vast op 10 ppm of 10 mg per 1 kg isolatiemateriaal. Isolatiematerialen die aan deze norm voldoen zijn gecertificeerd voor AS-kwaliteit. Austenitisch (AS) is een term die een bepaald type kristallijne staalstructuur beschrijft. ISOVER heeft bijna al haar producten voor gebruik bij hoge temperaturen gecertificeerd als AS-kwaliteit, waardoor u verzekerd bent van extra veiligheid bij veeleisende constructies. 

Corrosion in industry leading to leakage

 

Belangrijke aandachtspunten:

• Sla minerale wol producten altijd binnen en in droge omstandigheden op. Zo behouden zijn hun prestaties en laag chloridegehalte. 

• Gebruik bij buitentoepassingen of koude oppervlakken altijd een metalen ommanteling of gelijkwaardig dampscherm.

Voorkom corrosie onder isolatie (CIU) 

Isolatieproducten met een laag chloridegehalte vormen de basis voor het vermijden van corrosie onder isolatie (CUI). Vooral wanneer het gaat om oppervlakken met een hogere temperatuur. Daarom is het goed om te weten dat alle industriële producten van ISOVER een laag chloridengehalte hebben. 

Bovendien zijn alle ISOVER industriële isolatieproducten voor buitengebruik hydrofoob en niet-hygroscopisch. Hiervoor wordt de potentiële waterabsorptie beperkt. Mocht de isolatie toch nat worden, dan zorgt de open celstructuur ervoor dat de isolatie snel kan drogen, zonder verlies van de mechanische of isolerende eigenschappen. De waterafstotende eigenschappen zijn getest en gemeten volgens AGI-Q 132, waarbij een waterabsorptie van minder dan 1 kg/m² na 24 uur is toegestaan.