Xella Landgraaf 1
Xella Landgraaf 2
Xella Landgraaf 3
Xella Landgraaf 4
Reference

Xella Landraaf

Market
Industrie
Sector
Energie-intensieve processen
Country
Nederland

Belastingaftrek door slim isoleren

Xella Nederland BV een specialist in het bouwen met kalkzandsteen, cellenbeton en het isoleren met minerale isolatieplaten, zowel in de woning- als in de utiliteitsbouw. Xella voert de merken Silka  Ytong en Hebel en Multipor.

Op de productiesite van Xella in Landgraaf werd GSH Industrial Projects gevraagd om een deel van de installaties energetisch te verbeteren. Het gaat hier met name om een grote autoclaaf met bijhorend dampvat, een condensvat en leidingwerk (waaronder stoomleidingnetwerk). 

De procestemperaturen van deze installaties variëren tussen de circa 80 tot 200 °C. Het verbeteren van de bestaande thermisch isolatie van deze installaties was hierbij direct een aandachtspunt. 

GSH Industrial Projects heeft door middel van een thermische scan van de installaties de bestaande situatie van het isolatiesysteem geregistreerd. Aan de hand van deze scan heeft GSH in samenwerking met ISOVER Technische Isolatie een verbetering van het bestaande isolatiesysteem aangeboden.

Op basis van de initiële aanbieding heeft GSH samengewerkt met ISOVER Technische Isolatie om de oorspronkelijke aanbieding zodanig te optimaliseren dat aan alle criteria werd voldaan om in aanmerking te komen voor de Energie Investeringsaftrek: kortweg EIA. Voor de verschillende onderdelen van procesinstallaties werden isolatiediktes geoptimaliseerd. In eerste instantie leidt dit tot een verhoging van het projectbudget, maar die grotendeels door de fiscale voordelen van EIA werden gecompenseerd.

Uiteraard is het aanbrengen van een goed technisch isolatiesysteem altijd een goede duurzame keuze. De extra inspanning die hier geleverd is om het isolatiesysteem te laten voldoen aan de EIA, zorgt ervoor dat er een extra stap m.b.t. energiebesparing en CO2 reductie is gerealiseerd.  

Deze positieve effecten blijven natuurlijk jaar na jaar terugkeren voor Xella in Landgraaf.

ISOVER Technische Isolatie speelt zijn rol als adviespartner hier voluit: samen met de contractor GSH en de asset-owner Xella werd gezocht naar economisch optimale en energie-efficiënte isolatiesystemen. Isover Technische Isolatie heeft hier voor een complete reeks oplossingen en slimme rekentools voor beschikbaar.

 

Belastingaftrek door slim isoleren.