Cryogene toepassingen

LNG tanks

Cryogene opslagtanks

Om minder ruimte in te nemen tijdens transport en opslag worden gassen door extreme afkoeling vloeibaar (cryogeen) gemaakt. Denk hierbij aan vloeibaar aardgas (LNG), vloeibare zuurstof of stikstof voor chemische of verbrandingsprocessen. Cruciaal hierbij is dat een goede isolatie de temperatuurschommelingen van de opslagtanks minimaliseert. Als vloeibaar gas namelijk ongecontroleerd overgaat in gasvormige toestand, brengt dit ontploffingsgevaar met zich mee door een toename in druk. 

Speciale eisen aan cryogene toepassingen

De ontwerpspecificaties voor opslagtanks die cryogene vloeistoffen bevatten zijn niet alleen zeer veeleisend wat de constructie betreft, maar ook wat de gebruikte isolatiesystemen betreft. Deze moeten voldoen aan alle eisen van het proces. Denk hierbij aan het behoud van stabiliteit en behoud van warmte en koude. Omdat het volume van de tank uitzet en inkrimpt afhankelijk van het vloeistofniveau in de tank, moet de isolatie een hoge mate van samendrukbaarheid en veerkracht bezitten. Bovendien moet de isolatie aan alle veiligheidseisen voldoen, zoals het beschermen van personeel tegen hete of koude oppervlakken.

Cryogene tank

Wist u dat?

De eigenschappen en prestaties van CRYOLENE zijn uitgebreid getest door externe laboratoria. Bovendien hebben de producten zich bewezen door tientallen jaren succesvol gebruik wereldwijd in chemische en LNG-toepassingen.

 

 

ISOVER CRYOLENE voor cryogene toepassingen

Isolatie-oplossingen voor cryogene toepassingen moeten flexibel zijn en ‘meebewegen’ met de uitzettende en weer krimpende tank. Zo blijft de veiligheid van de tank gewaarborgd. Speciaal voor isolatie van cryogene tankwanden en -daken heeft ISOVER het CRYOLENE assortiment ontwikkeld. Deze zeer veerkrachtige glaswoldekens zijn zodanig ontworpen dat ze hun elasticiteit behouden bij temperaturen van -170°C tot +120°C. 

Door de afwerking met versterkt glasvlies of versterkt aluminium beschikken CRYOLENE producten over een hoge treksterkte. De grote lengte van het de CRYOLENE-producten zorgen er bovendien voor dat ze gemakkelijk en snel te installeren zijn en minder koudebruggen veroorzaken. 
 

Brochure CRYOLENEMeer weten?

Download de brochure ‘ISOVER CRYOLENE foor LNG and LPG applications’ voor meer informatie.

Of neem contact met ons op voor een advies op maat.

Screenshot TankCalcISOVER TankCalc

Hoe maakt u de meest energie en kostenefficiënte keuze voor het isolatiesysteem van tanks? Specifiek voor tanks hebben we ISOVER TankCalc ontwikkeld. Deze tool maakt het warmteverlies inzichtelijk, afhankelijk van mediumtype, tankvulling en isolatiesysteem. Samen met u bepalen wij de optimale oplossing voor uw project.

Lees meer over ISOVER TankCalc 2.0